2013. január 25.

Lesújtó vélemények az úgynevezett energiatakarékos izzókról


Gyűlnek a vizsgálati adatok és kritikák a külföldi fogyasztóvédelmi forrásokból, internet és újságcikkekből az Európai Unió által elrendelt izzócsere „hasznáról”. A kezdeményezés gyakorlati megvalósulása lesújtó, tetézi a bajt, hogy a botrányosan rossz példa hiteltelenné teszi az értelmes-becsületes ökológiai kezdeményezéseket is.

Jövő év januárra már eltűnnek a hazai áruházak és szaküzletek polcairól a 60 wattos hagyományos izzók is, hogy átadják a világítás feladatát a kötelezően bevezetett „uniós” kompakt villanyégőknek. 2009 végén a 100-as, tavaly a 75-ös hagyományos körtétől vehettünk érzékeny búcsút, ha nem is a kétségkívül pazarló energiafogyasztása miatt, de a lecserélésükkel járó, tíz-hússzoros költségnövekedés és más visszatetsző okok miatt.

Azóta szinte csak sötét felhők árnyékolják be a Brüsszel által szelíd erőszakkal bevezetett takarékossági kampány fényét. Az előzetes számítások szerint a 2020-ig végrehajtandó teljes izzócsere által annyi energiát lehetne megspórolni, amennyi Belgium éves áramfogyasztása, ez azonban alig két százaléka az egész unióénak, amíg a lecseréléssel járó direkt és valamennyi járulékos költség ennek a sokszorosára rúg, nem szólva a termeléskiesés és az import következtében megszűnő munkahelyekről. 2010-ben a legtekintélyesebbnek számító európai fogyasztóvédelmi intézet, a német Stiftung Warentest által közzétett vizsgálati adatok szerint az új típusú égők energiafelhasználása ráadásul nem is kevesebb a régiekénél, ezzel szemben a fényerejük tartós használat esetén gyorsan csökken.
A független alapítvány laboratóriumában 28-féle „energiatakarékos” izzót teszteltek, közülük hatot alkalmatlannak, 19-et legfeljebb megfelelőnek minősítettek, s csupán hármat találtak jónak. A hagyományos (izzószálas) villanykörték száműzésének egyelőre nem a környezet, hanem az energiatakarékos égőket gyártó iparág a nagy nyertese - olvasható a Népszabadság szeptember 5-i számában. Mint írják, az izzók eltüntetése semmilyen mérhető hatást nem gyakorolt az európai áramfogyasztásra, holott százalékokban kifejezhető megtakarítást vártak tőle, másrészt az „energiatakarékos” égők átlagosan sokkal rövidebb ideig égnek, és rosszabbul tűrik a kapcsolgatást, mint ami a kampányban szerepelt. „Mehr Licht!” Több fényt! - mondta halála előtt J. W. Goethe.
A felvilágosodás európai óriásának szellemétől, de akár az illumináció eredeti latin jelentésétől: a fáklyával történő világítástól jó úton haladunk a legsötétebb, százmilliós tömegeket lóvá tevő manipulációkig.

(NOL, MNO alapján FVA összeállítás.
További részletek:
Http://Www.Test.De/Themen/Haus-Garten/Meldung/Chat-Zum-Thema-Sparlampen-Test-Experten-Antworten-4271120-4271122/)

Forrás:http://www.fogyasztovedelem.hu/Varia_x/hirek.htm#izzo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése