2012. november 20.

Elektroszmog kérdések- válaszok !

 

 

Elektroszmog:

Kérdés:
Kollégáimmal egy olyan munkahelyen dolgozunk, ahol naponta min. négyszer keresztül kell mennünk egy fémdetektoros kapun. Megfigyeltük, hogy a biztonsági őrök terhes nők, kisgyerekek és pacemakeresek érkezésekor mindig kikapcsolják a kaput. Többen tervezünk a közelebbi-távolabbi jövőben gyereket, és szeretnénk tudni, hogy a kapu veszélyt jelenthet-e a magzat számára.
Válasz:
A fémdetektoros kapuk ismereteim szerint bizonyos elektromágneses hullámok révén működnek. Ilyenek a környezetünkből kellő adagban érnek bennünket (gondoljon a mikróra vagy a mobiltelefonra...), tehát az óvatosság jogos, de meggyőződésem szerint túlzó. A fémdetektoros kaputól valójában én csak a pacemakert hordó betegeket óvnám, igaz, nekik pl. mobilt sem adnék a kezükbe.
Dr. Nagy László


2002.05.02

Kérdés:
Az "elektroszmog" árthat-e a magzatnak? (számítógép, tv, elektromos háztartási gépek, mobiltelefon, adótornyok, keverőasztal,stb.)
Válasz:
Oly sok minden árthat! Kérdés, mikor éri a behatás a szervezetet, milyen erősséggel, időtartamban. A legtöbb említett eszköz kapcsán megalkotásuk óta folyik a vita és nincs hitelt érdemlő döntés. Minden elektromágneses sugárzás potenciálisan káros lehet: dehát ezek hatótávolsága viszonylag kicsi és magzat védett helyen van...
Hogy ennél használhatóbb tippet adjak: a terhesség első 12 hetében (az utolsó vérzés megjövetele a kezdő hét!!!) biztosan nem ülnék le mondjuk a lakihegyi adótorony közelébe, nem tölteném a napomat számítógép előtt, távolságot tartanék a stúdiók keverőasztalaitól és általában mindentől (pl. mikrosütő), ami elvben szórt elektromágneses sugárzást bocsáthat ki. Az átlag háztartási gépek (mosógép, porszívó, stb) gyakorlatilag veszélytelenek - az áramütés veszélyét kivéve. Biztos tipp persze nincs, de ez azért nem indok, hogy Robinsonként egy távoli szigetre költözzünk.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Számítástechnikát oktató pedagógus vagyok, az órákat 10 darab monitor sugárzásának kitéve kb. 15 négyzetméteren tartom. Ráadásul a monitorok nem alacsony sugárzású korszerű berendezések. Most a terhesség tizedik hetében járok.
Kérdésem: Van-e káros hatása a monitoroknak a magzat fejlődésére? Mit tanácsol, szeptembertől munkába álljak-e vagy ilyen esetben táppénzre mehetek?
Érdekelne még az is, hogy a mikrohullámú sütő használata káros-e a kismamák számára?
Válasz:
A korrekt mikrohullámú sütők ( ezeken rajta van valamelyik minőségellenőrző cég pecsétje - elvben idehaza csak ilyen forgalmazható) veszélytelen, mivel bele úgyse férnénk. (Nem vicc: egy amerikai hölgy így akarta megszárítani kiskutyáját - az eredmény főtt kutya lett). Komolyra fordítva: ettől ne tartson, bár a túlzott óvatosság azt mondatja: a működő készüléktől azért húzódjon minél távolabb.
Ami a monitorokat illeti, a válaszom egyértelműen az, hogy ne vegye fel a munkát szeptemberben. Nem is a monitor képernyő felőli direkt sugárzása a lényeges, de a szórt mágneses tér az összes több irányban, főleg ennyi monitor, ennyi négyzetméteren.
Dr. Nagy László
 
Forrás:http://www.babanet.hu/rendelo/gyermekvallalas/eletmod-tanacsok/elektroszmog
 
Keresse a  megoldást nálunk .
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése