2012. március 15.

Tudd meg, mennyire káros a mobilod!

2009. szeptember 10. 19:00
Radics Boglárka
1000 mobiltelefon modell található abban a listában, mely a kibocsátott sugárzás szerint rangsorolja a mobilokat. Meglepő, milyen készülékeket találunk a lista alján.
hirdetés

A Környezetvédelmi Munkacsoport kimerítő tanulmányában rangsorolták a mobiltelefonokat a kibocsátott sugárzás alapján. Az amerikai kormány által fizetett munkacsoport szerdán tette közzé a mobiltelefonokat, a kibocsátott sugárzás mértéke szerint rangsoroló toplistát. A több mint 1000 modell sugárzási adatait tartalmazó lista bárki számára hozzáférhető, és itt megtekinthető.
A mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás káros voltát az utóbbi években egyre többen vizsgálták. A tudományos bizonyítékok egyelőre ugyan nem találtak szoros összefüggést a rák és a mobiltelefon között, ám a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az agy- és szájüregi daganatok kockázata a legalább tíz éve mobiltelefont használók között megnőtt - mutat rá Jane Houlihan, a Környezetvédelmi Munkacsoport elnöke.

Ezt a mobiltelefon lobbi-szervezet, a CTIA is elismeri, ám közleményükben kijelentik: „a tudományos bizonyítékok minden kétséget kizáróan alátámasztják, hogy a vezeték nélküli kommunikációhoz használt készülékek nem ártalmasak az egészségre." Ezzel nyilatkozatban ért egyet az Amerikai Rákbetegek Szövetsége, a WHO és az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) is.

Houlihan szerint azonban nem véletlen, hogy már hat országban, köztük Franciaországban, Németországban és Izraelben is meghatározták a készülékek által kibocsátható maximális sugárzást. A Munkacsoport azt tanácsolja a felhasználók, különösen a gyerekek számára, hogy olyan telefont válasszanak, melynél a sugárzás mértéke a lehető legalacsonyabb, így minimalizálhatóak az esetleges egészségügyi kockázatok.


Ez alapján a toplista vezető modellje, a Samsung Impression, mely 0,35 W/kg értékével a legkisebb sugárzást kibocsátó mobil. A lista sereghajtói a MyTouch 3G, a Motorola Moto VU 204, és a Kyocera Jax S1300: mindegyik modell 1,55 W/kg-mal sugároz. Meghökkentő, hogy a lista alsó harmadában találunk olyan slágerkészülékeket, mint a BlackBerry Curve és a BlackBerry Bold, vagy az iPhone.

A sugárzás mértékét úgy határozzák meg, hogy megmérik, a fülhöz tartott mobiltelefonból kijutó rádióhullámok hány százaléka nyelődik el az agyban. (Egy kilogrammnyi emberi szövetben mennyi energia nyelődik el.)

Bár az Egyesült Államokban nem ismerik el az összefüggést a mobil és az agydaganat között, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság ajánlása szerint a sugárzás mértéke nem haladhatja meg az 1,6 W/kg-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése